lørdag den 22. marts 2014

Det er en pige

Dette indlæg har jeg tumlet med længe i mit hoved, for jeg ønsker absolut ikke at støde nogen. Samtidig er det et personligt indlæg, noget jeg ikke har gjort mig så meget i her på bloggen, at jeg ikke helt ved hvordan jeg skal begynde. Men jeg håber at jer der læser med, læser det i den mening det er skrevet.... Og måske er der andre der har gået med bekymringer som mine og som måske kan have glæde af mit indlæg.

Vi venter vores andet barn til August. Det er fantastisk og vi glæder os. Graviditet er ikke noget jeg bære med stolthed, ynde eller i nogen former for pragt - jeg er ramt af kvalme, opkast, plukveer der ligger mig ned flere dage ad gangen og det bliver ved og ved gennem hele graviditeten. Jeg ved godt det kan være provokerende at høre for nogle, men jeg gør det (altså graviditeten) fordi jeg gerne vil være mor og med det for øje, gør jeg det gerne!

Men det er ikke det, dette indlæg skal handle om. Det skal handle om en blodprøve man kan få taget fra man er ca 10 uger gravid, der kan fortælle (med meget stor sandsynlighed) om det foster man bærer i maven har en af de tre trisomier som der screenes for i forbindelse med nakkefolds skanningen og den foregående blodprøve. (det vil bla sige et barn med downs syndrom). Blodprøven udbydes hos private klinikker rundt omkring i landet og lige nu er der 2 forskellige test der udbydes, NIFTY og Harmonie. I disse test, tages en blodprøve fra moren og blodet undersøges for frit føtalt DNA (altså DNA fra det foster der findes inden i maven), herfra kan man så undersøge om barnet har en af de 3 trisomier (eller syndromer) samt barnets køn. I modsætning til de test der tilbydes i det offentlige, moderkage biopsi og fostervands prøve, er der ingen risiko for abort ved denne prøve (den er ca 0.5-1% ved biopsien og fostervands prøven). Fordelene ved moderkage biopsi og fostervandsprøve er at alle større kromosom fejl bliver undersøgt (f.eks translokation (altså er sidder noget af kromosomet på et andet kromosom, hvor det ikke hører til)) og at resultatet er sikkert.

Jeg har fået lavet en NIFTY test. Det har jeg, fordi jeg i min forrige graviditet fik et lavt tal ved nakkefolds skanningen og da der blev opdaget en såkaldt blød markør ved misdannelses skanningen, blev mit tal så lavt (under 1:300) at vi blev tilbudt en fostervandsprøve. Den fik vi foretaget næsten i uge 21, hvor vi så skulle tage stilling til om vi ville have et barn med Downs syndrom eller ej. Havde prøven været positiv ved jeg ærlig talt ikke hvad vi ville have gjort. Og jeg ønsker på ingen måde at gøre mig til dommer over det valg man foretager sig for sit liv i den situation. Men en ting ved jeg (og min kæreste) at DET skulle vi ikke prøve igen. Min kæreste er temmelig traumatiseret over den der nål jeg fik i maven. Det er jeg nu ikke, men dagene og ventetiden og bekymringerne når man er så langt henne i graviditeten, og har mærket liv, og ved, at ønsker vi ikke barnet, skal det fødes. Det var ikke det sjoveste jeg har prøvet i mit liv (det var ganske modbydeligt, men hvordan sætter man ord på sådan en oplevelse?).  Derfor fik jeg taget den blodprøve, det er absolut ikke gratis, men det har givet mig ro i sjælen, jeg er den type der gerne vil vide ALT, jo mere jeg ved, jo bedre kan jeg forberede mig. Stod det til mig fik man sat en hjertelyds måler på maven mindst 1 gang om ugen, og så kan vi glemme alt det der "snik snak" om kost mm, for det kan jeg jo læse mig til. (det er sådan sat lidt på spidsen, but you get the picture).  Derfor er det for mig heller ikke en mulighed ikke at blive undersøgt eller screenet. Nu ved jeg at det er en pige der svømmer rundt inde i maven og at der er meget lille sandsynlighed for at barnet har en af de 3 trisomier, vi kan stadig blive overraskede ved misdannelses skanningen, men vi ved hvad vi ikke kommer til at se.

For god ordens skyld vil jeg gerne nævne at indlægget ikke er sponsoreret, jeg har selv punget ud for prøven og jeg har haft en lang snak med en privat jordemoder inden jeg besluttede mig for at få lavet prøven (hun udbød ikke prøven). Derfor er det også med vilje at der ikke er nogen links i teksten.
18 kommentarer:

 1. Ih tillykke Gitte. Hvor er det bare fantastisk. Jeg kan bestemt godt forstå dit valg :-) især ovenpå jeres oplevelse første gang. :-)

  Jeg ville også hellere lytte hjerte oftere og undvære lidt af de andre ting.

  Vi købte faktisk en Angelsound da vi ventede Kaja men det var manden der styrede hvornår den skulle bruges for jeg kunne nok have ligget med den konstant. Jeg havde moderkagen liggende så jeg mærkede spark meget sent.

  Det gav os så også muligheden for at optage deres hjertelyd og det er lidt sjovt at have gemt :-)

  Ih så skal du igang med at sy tøsetøj :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak LInda. Og tak for din kommentar, det var noget grænseoverskridende at skrive og udgive dette indlæg. Fantastisk med en hjertelyds måler.. sådan en vil jeg gerne have :-) Tænker at jeg må nøjes med en 3D skanning så hele familien kan være med :-)

   Slet
 2. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet
 3. Stort tillykke! Forstår dig godt. Efter den oplevelse er det rart at være på forkant! Tænk at skulle tage stilling til abort i uge 21, det må godt nok være svært. Pøjpøj med graviditeten - håber på et mirakel så den bliver bedre end sidst. :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Lola og tak for din kommentar, det er dejligt at du har taget dig tid til at skrive.

   Slet
 4. Kæmpe stort tillykke - jeg forstår også godt dit valg.. og uanset hvad, så var det det, som føltes rigtigt for jer.. og som giver mening for netop jer i jeres situation.. og det er vigtigst :)

  God bedring med kvalme og plukkeveer.. jeg kender det kun aaalt for godt..! Øv for den...

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Nicoline. Håber også at du har fået det bedre i din graviditet.
   KH Gitte

   Slet
 5. Tillykke med den lille pige. Jeg forstår virkelig godt jeres valg, og jeg synes det er fint man kan få det valg. Men når man er uddannet indenfor denne industri har man nok også et forhold til at hvis det kan lade sig gøre, så skal man også kunne få det svar. Mere vil have mere. Og jeg kan virkelig godt forstå jeres valg. At stå så sent og forholde sig til noget, det er bare rigtig hårdt, og når man så har prøvet det en gag.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Anne-Sofie, og så er det jo ikke blevet nemmere af at jeg har forsket ca 8 år i foster udvikling... Det kan man s*** godt blive lidt kuksi-kaksi af :-)

   Slet
 6. Sikke en ubehagelig oplevelse I havde sidst. Jeg kan godt forstå, at I har søgt svar. Og tillykke med jeres lille pige

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Stine, ja, det var ikke så fantastisk, prøver at slappe lidt mere af denne gang :-)

   Slet
 7. Kæreste Gitte
  Herhjemme er vi tre glitrende tøser der glæder os til kusinen❤️

  SvarSlet
 8. Kære Gitte,
  Tillykke med Jeres kommende lille pige :-) Jeg har stor forståelse for Jeres valg - det må have været en hård oplevelse sidste gang. Uhhh altså, den bekymring og angst der, også, følger med det at få børn.... den forstår man ikke rigtig før man selv står med de små. Jeg aner ikke hvilken beslutning jeg selv ville tage, for jeg har ikke stået i situationen, men jeg ved så meget, at jeg aldrig vil dømme andre menneskers beslutning, for der er jo altid en historie bag og en kontekst i hvilken beslutninger som disse tages. Dejligt at I har valgt ekstra test til og fået ro på.
  Iøvrigt rigtig fint med et personligt indlæg - jeg kender godt til tankerne om skal/skal ikke omkring det personlige. Og jeg går stadig og tygger lidt på det ;-)
  Mange hilsner,
  Mette

  SvarSlet
  Svar
  1. Præcis Mette, og derfor var det så svært at skrive, for det skulle ikke være en diskussion af valg/tilvalg men om de muligheder der findes også udenfor det offentlige regi. Glæder mig til at læse dit personlige indlæg, hvis det når frem til din blog en dag :-)
   KH Gitte

   Slet
 9. Kæmpe tillykke med den lille pige i maven!
  Jeg synes det lyder som en voldsom oplevelse sidst, og kan godt forstå at I fik taget blodprøven denne gang. Jeg håber det giver ro til at nyde hele graviditeten - trods kvalme og plukveer.
  Kæmpe, kæmpe tillykke! - så er Bella'en måske til den kommende lillesøster? ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Katrine... og ja det har givet ro.. og ja, den lille Bella er til den lille pige :-)

   Slet
 10. Stort tillykke med den lille pige:)
  Jeg forstår godt jeres valg og det er jo jeres valg, så egentlig burde omverdens mening slet ikke betyde noget (men åh hvor den alligevel altid gør).

  SvarSlet

Tak fordi du tog dig tid til at skrive til mig, jeg sætter pris på hver enkelt kommentar