onsdag den 10. september 2014

Selvforsynende barsel - Æblemost fra haven

Siden lillebror (som vi stadig ikke har fundet et navn til) er kommet til verden, har vi haft rygende travlt - travlt på den der hyggelige måde. Vi har blandt andet ordnet en masse ved huset, og ikke mindst ved haven. Det er vores første år i huset og vi har mest af alt brugt sommeren på at finde ud af hvad der var i haven og hvor meget det gav. Eneste sted vi rigtig har gjort noget er selve køkkenhaven, her har vi plantet kartofler, rødbeder, løg, gulerødder og porrer.  

Vi har i samarbejde med svigerfamilien plukket æbler fra vores lille æblelund, vi har vel en 20 stykker i forskellige arter. Siden sommeren har været så varm, så var æblerne klar samtidig med at lillebror kom til verden og vi kunne udnytte barslen til at få mostet æblerne. Æbletræerne har ikke givet overvældende meget i år (manden siger det er noget med lyset og et læhegn/krat der står for tæt på og er alt for stort). Ikke desto mindre har vi plukket en trailerfuld æbler som vi tog med over på det lokale mosteri og fik mostet i den store presse.  


Først skal manden Aka bonden vaske alle æblerne
Så bliver æblerne kørt gennem den store "persille hakker".


Derefter bliver de hakkede æbler hældt op i den store presse (vi havde 140 kg æbler, så vi kom i den store presse)


Allerede inden vi begyndte med selve presningen væltede det ud med den smukkeste og friske æblemost.

Vi havde til to presninger i den store maskine og alt mosten blev hældt på et stort tappefad/tank, så det blev blandet inden vi tappede på flasker. På mosteriet kan man få nogle forskellige typer flasker og man kan også få sin most pasteuriseret. Vi har dog en stor kummefryser så det er ikke nødvendigt og købte plastik flasker, der er firkantede (så de er nemme at stable i fryseren), med bred åbning (derfor nemme at gøre rene) og fri for skadelige stoffer og egnet til genbrug. Af vores 140 kg æbler fik vi ca 100 l virkelig lækker æblemost og det tog ca 1 1/2 time at lave det. Vi havde kun den lille dreng med, men til næste år tror jeg godt at den store (som nu er 2) ville kunne være med til at moste. Således ser 100 l æblemost ud. :-) Brødkasserne er til opbevaring af kartofler, der også er blevet taget op.

Det kan helt klart anbefales at få mostes sine æbler på et rigtigt mosteri. Fordelene er mange, blandt andet er udstyret bedre og giver større udbytte af æblerne, rengøring af maskiner mm skal man ikke selv stå for, man kan mostet alle sine æbler og ikke blot dem man orker. Ulempen er selvfølgelig at det er lidt af en udskrivning, især første gang hvis man også skal købe emballage, men det er en engangs investering, så det bliver billigere fremadrettet. For os, med 2 børn, en stor have og så meget andet at bruge tid på,  er det fantastisk at vi kan plukke alle vores æbler og få fuldt udbytte af dem, på rimelig kort tid. Og æblemosten, ja den er virkelig lækker!

5 kommentarer:

 1. Lækkert med hjemmelavet æblemost.
  Sikke nogen fede flasker, - rigtig praktiske.

  SvarSlet
  Svar
  1. ja, de er virkelig gode og nok bedre end de glas flasker vi havde overvejet at købe først. og ja, det gør bare noget ved smagen at det er fra egen avl :-)

   Slet
 2. Hvor lyder det bare godt med egen æblemost. Bliver helt "lækker-tørstig" bare ved tanken :)

  Kh. Linette

  SvarSlet
  Svar
  1. Ahh men det er så lækkert! vi må finde en dag hvor i kan komme her og sy og smage :-)

   Slet

Tak fordi du tog dig tid til at skrive til mig, jeg sætter pris på hver enkelt kommentar